Isakatomten
K’älla: Torpinvent Sven Nilsson
Källor:
Karl Nilsson, Österhultsmåla (som kallade platsen ”Isakatomten”)
Båtsmansrullor och Mortorps kyrkböcker för aktuella år.
Lantmäteriet akt nr 08-MOR-124
På kartan till den arealuppmätning och -beskrivning som gjordes i maj 1860 över ägorna
till Österhultsmåla by (Lantmäteriet akt nr. 08-MOR-124) är torpet inritat och kallas då ”Båtsmanstorp”. Torpets totala yta var ca. 1.100 m2 och innehöll förutom den lilla stug-planen tre små åkrar. Inget nämns i beskrivningen om vem/vilka som då bodde där.
Österhultsmålas båtsmän hade nr 273 och namnet Vitlock fram till ca. mitten av 1700-talet då namnet ändrades till Österman. 1874 sattes detta nummer i vakans och den siste båtsman som tjänstgjorde var Joel Svensson Österman. Efter avskedet 1874 flyttade familjen och bodde bl.a. i Madesjö, Örsjö och i Stockholmstrakten. Joel Svensson dog 1916 i Arby. Hans yngsta dotter, Anna Sofia, dog så sent som 1956.
Den enda kända familj som bott på denna tomt är torparen Isak Danielssons. Han kom till Mortorps socken 1850 från Madesjö tillsammans med hustrun Eva Isaksdotter och de fem barnen Emelia Viktoria, Olivia, Karl Oskar, Erika Charlotta och Johannes Elof.
Anledningen till Danielssons flyttning från Madesjö till Österhultsmåla är utförligt
och dramatiskt beskriven i ”Madesjö sockens historia”, del 1, sid, 474-.
Här i Österhultsmåla föddes därefter dottern Johanna Maria och sedan familjen redan 1853 flyttat till Råsbäck nr 3 föddes ytterligare ett barn, sonen Per Johan. Vid bevittnandet av ett köpekontrakt är Isak antecknad som boende i Österhultsmåla.
Sonen Karl Oskar Isaksson lämnade hemmet som ung och prövade på livet som sjöman under några år. Tidvis befann han sig i Danmark och lärde sig där att både tala och skriva danska. Han återvände på 1870-talet till hembygden och gifte sig 1875 med pigan Katarina Henrietta Johansdotter från Christinelund i Arby socken. 1891 flyttade de till Mortorp efter att ha köpt gården Mortorp nr 7 (Backagården), där hustrun dog redan 1896.
Karl Oskar gifte sig för andra gången 1899, då med Lovisa Magnusson, som var piga på gården och dotter till verkmästaren Magnus Andersson på Törsbo Gård, boende på Blomslät (se MR27). De fick 1899-12-17 sonen Isak (Karlsson).
Forts …..
Idag syns inga rester av torpets byggnader, marken är nu beväxt av planterad tallskog. En ruin efter en kallmurad källare, som sannolikt har tillhört torpet, finns mittemot torpet på den andra sidan om skogsvägen till Källebäck (koordinater X =6280940, Y =1513475.

Resterna efter den källare, som kan ha tillhört Isakatorpet
Foto: Björn Jaensson