Mortorps brandkår
Källa: Mortorps hembygdsförening nr8 februari 2000
Lennart Johansson, Tvärskog och Nils Gustafsson, Tvärskog berättar om Mortorps brandkår.
Det är en något gråtrist dag i början av januari 1999. Jag är hos Lennart Johansson och hans granne Nils Gustavsson har också kommit dit. De har tjänstgjort i flera år vid Mortorps brandkår och skall berätta för mig om den tiden. Jag vill teckna dess historia, nu c:a 35 år efter dess upphörande.
Jag startar bandspelaren. Lägger den på bordet framför de båda herrarna och låter dem samtala fritt.
Brandstationen byggdes omkring 1943 och placerades i Tvärskog. Idag utgör resterna av den skolans förrådsbyggnad vid vägen.
Den första brandchefen var Nils Friberg tror jag, säger Nisse. Kåren var när den bildades, en frivilligkår, vilket innebar att de som var med, var med ideellt och de fick ingen ersättning. Givetvis fanns det kostnader som måste täckas. Bygget av brandstationen, anskaffande
av brandspruta, slangar, annan utrustning och senare även en brandbil.
Troligen fick man kommunala bidrag till sådana saker, kanske också civilförsvaret gick in och tog vissa kostnader.
Nisse berättar hur en utryckning kunde gå till innan det fanns en brandbil.
Den första tiden hade vi ingen egen bil utan vi fick använda sågens lastbil. När kvarnen i Tokabo brann, omkring 1946, var Harry Johansson med bilen i skogen och hämtade stock. Vi fick vänta tills bilen kom hem, då kunde vi lyfta på brandsprutan, även kallad Goliat. Goliat var en bensindriven pump med en kapacitet på 800 l/minut. Den startades genom att man drog i ett handtag. Men Goliat var nyckfull och väldigt illvettigt svår att starta, påpekar Nisse.
När vi skulle åka, minns jag att Nisse Friberg sa till Harry Johansson, som alltid körde:
– Ta det lite lugnt nu, det är bättre vi kommer fram än att vi inte kommer alls. Jag ställde mig på flaket för att försöka ha Goliat startad vid framkomsten. Det var ju inte så långt till Tokabo. På den tiden gick vägen upp till G.W. Nisses stuga (torpet i Törsbogatan där vägen viker av mot Ryabacken) och sedan till höger, över det som idag är åker. Vid G.W. Nisses höll jag på att falla av i kurvan Lennart minns också denna brand. Han berättar: Jag bodde då hos min syster Anna-Lisa och hennes make smeden Einar Johnsson i Tvärskog. Vi blev väckta av telefonen på morgonen. De ringde från telefonstationen och talade om att kvarnen brann. De undrade om vi kunde hjälpa till. Einar hade bil, så vi tog den och körde dit.
Mortorps brandkår skaffar egen bil.
När kriget var slut så sålde försvaret ut några lastbilar på anbud. Nils Friberg var duktig på lastbilar. Han var och lade ett anbud på en Chevrolet av 1937 års modell. Budet antogs och Mortorps brandkår hade fått en egen brandbil. Den blev sedan kvar i kåren tills dess att den lades ner. Någon mer bil anskaffades aldrig. Lastbilens bromsar hade varit mekaniska men var ombyggda till hydrauliska. De var i alla fall undermåliga och man
fick ställa sig på pedalen om man skulle lyckas stanna. Ungefär samtidigt med att bilen anskaffades, köptes också ytterligare en brandspruta, en hjulburen som gick att koppla efter bilen. Senare tillkom också en hjulburen spruta som var försedd med en VW-motor med batteristart, vilket
gjorde den betydligt mer lättarbetad.
Nisse minns vilka som var med i kåren på 40-talet.
Jag minns att Nisse Friberg en gång sa: -Nu är det så många Nissar att de får bilda en egen grupp. De personer Nils minns som var med,
när vi sitter här och samtalar är:
Nils Friberg, Tvärskog, (chef)
Nils Gustavsson, Tvärskog
Nils L Nilsson, Tvärskog
Nils Nilsson, Igersdela
Karl Nilsson, Tvärskog
Nisse G.W.
Harry Johansson, Tvärskog (Chaufför)
Lage Svensson
Harald Söderqvist
Erik Friberg

Det är svårt så här 50 år efteråt att komma ihåg alla som var med. Men ett minne Nisse har som gör honom säker på att Harald Söderqvist var med är detta. Nils berättar:
– Vi fick ett lite annorlunda uppdrag, jag tror det var 1952. I Igersdela hade en häst fastnat mellan två stenar som kilade fast den. För att få loss hästen var vi tvungna att lyfta den. Vi hade en kran på bilen som kom till användning. Problemet var att finna något att lyfta hästen med. Vi tog brandslangarna och lade runt hästen. Knöt slangarna gjorde Harald, det minns jag bestämt. Allt gick bra och vi fick loss hästen. När jag kom hem skulle jag berätta för de andra hur det hade gått. Min pojke Roland var inte så stor då, jag sa: – Det gick bra tack vare att Harald kunde
slå knutarna. Då vaknade Roland till och frågade: – Va sa du, kunde Harald slå Knuttarna? Roland trodde Harald varit i slagsmål. Efter Nils Friberg blev Ragnar Olsson brandchef i slutet av 40-talet och fram till 1952. Ragnar var den som frågade Lennart om han ville bli med i kåren.
Lennart blev med 1950.
Den 1 januari 1952 bildades Mortorps storkommun. Då ombildades också brandkåren till en borgarkår med arvode för de som var med. Brandchef blev Ivar Danielsson över Påryds och Mortorps brandkårer. Vicebrandchef och kårchef för Mortorps brandkår blev Lennart Johansson. Vidare fanns också utsett ett antal vice kårchefer. Mortorps brandkår bestod då av dessa 12 personer:
Kårchef Lennart Johansson Tvärskog.
V.kårchef Gustav Svensson Tvärskog
Chaufför Harry Johansson Tvärskog
Ansv. pump Nils Gustavsson Tvärskog.
Ansv. pump Göte Svensson Tvärskog
Lage Svensson Tvärskog
Bertil Svensson. Tvärskog
Arne Danielsson. Fröstorp
Villy Nilsson. Tvärskog
Arne Franzén Tvärskog
Tage Larsson Tvärskog
Nils L Nilsson Tvärskog
Jag frågar om de har några speciella händelser de minns särskilt. Nisse nämner då branden, när ladugården i Nävraverke brann och hästar och
kor innebrändes. Jag var ju inte vid själva branden, berättar Nisse. Jag skötte pumpen nere vid år men jag hörde hur djuren skrek där inne. Det var förfärligt. En annan händelse var när två gårdar i Skällby började brinna en natt. Nisse berättar: – Det åskade den natten och Ragnar som var brandchef fick larm att det brann hos Franzéns i Arby. När han sprang ner mot stationen, fick han rusa runt och väcka oss, alla hade inte telefon. Mitt i natten var det.
Han skrek: – Brandkåren ut. Hittar du till Franzéns, frågar Ragnar mig. – Ja det gör jag, bästa vägen är över Skällby korsväg , svarade jag.
När vi kom till Applerum stod en karl klädd i uniform och dirigerade in oss på en äng till en brandbrunn.
Vi skall inte vara här, sa Ragnar till mannen. Jo, det skall ni, svarade han. Ladugården stod i ljusan låga.
Vi hade kommit till fel brand, vi visste inte om att det brann här också. Voxtorps brandkår hade fått larm hit, men när de kom fram kom de inte förbi,
då ladugården som brann låg intill vägen. De fick vända för att kunna köra runt och kom då till Franzéns i Arby. Så sent omsider fick även de hjälp.
Lennart berättar:
En av de första utryckningarna vi gjorde efter att jag blivit chef gjordes till Bror Nelsons gård i Pilsmåla. Det hade tagit sig i trossbotten i huset. Branden hade inte fått fäste när vi kom, så vi lyckades rädda huset utan några större skador.
En otäck brand var skogsbranden i Runtorp. Det var på sommaren, en skogsarbetare hade tankat sin såg. Bensin hade stänkt utanför och den antändes när sågen startades. Det startade branden. Mortorps brandkår blev kallad till platsen men fick begära förstärkning från Påryd och Ljungby. När man stod och kämpade med branden, som man trodde, vid brandfronten och vände sig om hade branden fått fäste bakom oss. Elden hade hoppat över och fått fäste. När vi fått ut slang mellan Runtorp och brandplatsen var sträckan ca 3 km. Vi hade tre pumpar i serie för att kunna hålla trycket. Nisse skjuter in och berättar att det är svårt att köra pumpar i serie. Om inte pumpen som är placerad före nästa pump klarar att försörja den senare med vatten sugs slangarna ihop och det blir helt stopp. Det var många frivilliga från Runtorp som hjälpte till, berättar Lennart vidare.
Jag frågar hur de klarade kommunikationen. Lennart säger att de aldrig hade någon radiokommunikation att tillgå. Meddelanden fick skickas muntligt, från mun till mun. En av de sista utryckningarna kåren hade var till Hallagården i Mortorp när ladugården brann där 1964. De hade tankat traktorn som drevs med bensin, i garaget. Garaget var en del av ladugården. När traktorn startades så antändes bensinen som spillts vid sidan. Det dröjde inte länge förrän ladugården som hade halmtak stod i ljusan låga. Den brann ner till grunden. Även här innebrändes en del djur.
Alla utryckningar var inte att släcka bränder. Det var en söndag; året minns jag inte. Larmet gick till Nisse Gustavsson: brand i en fastighet Meltorp. Nisse larmade vid stationen (öppnade tryckluften till mistluren) så att larmet ljöd över samhället och kallade in personalen. Vi kom fram till fastigheten i Meltorp men någon brand syntes inte. Jag gick i alla fall in, berättar Lennart. Jag möttes av en miserabel syn i ett utkylt hus. Det var ingen brand utan människorna som bodde där hade svårt p.g.a. helt andra omständigheter att klara sig själva.
Nisse skjuter in: – När du kom ut igen, Lennart, så sa du: – Det enda vi får göra här, är att bära in lite ved och göra upp eld i spisen.
Brandövning.
Nisse berättar om en brandövning på Ljungby gård på 40-talet. – Ett antal kårer var med, bl.a. kåren från Kalmar stad. Det var lite tävling i övningen
och jag minns vi sa att vi har ju ingen chans mot Kalmars kår. De övade ju ständigt. Men vi var först ut med slangarna och fick vatten på elden.
De hade lärt att göra sitt arbete ”moment för moment” medan vi körde ”hur som helst” och det gick. Lennart berättar att alla hade sina bestämda uppgifter. Nisse och Göte tog ansvar för var sin spruta och de andra gubbarna rullade slang. När alla visste vad de hade att göra gick det undan och då var det inte så svårt att vara ansvarig. Jag vill också nämna Tvärskogs Träindustri fortsätter Lennart. När det blev en utryckning så försvann halva arbetsstyrkan. Den kvarvarande personalen måste sättas i annan sysselsättning när det inte gick att fortsätta att såga. En utryckning betydde ett ekonomisk bortfall för träindustrin, men aldrig hördes det något klagande från sågverksledningen. Mortorps brandkår fanns kvar fram till 31 december 1964. Den blev med andra ord lite drygt 20 år.
Nedtecknat av Björn Jaensson
Utryckningar ett axplock.
8 nov 1945, till Amandus Johansson. Faktura enl. följande, befälhavare 2 tim á 5 kr. 8 man á 2 timmar x 3 kr., Förhyrd bil 20 kr. summa 78 kronor.
25 april 1946 kåren deltar i skogsbranden vid Fröstorp på åsen mellan Ljungby och Mortorp.
15 juni 1946 brand i Tokabo kvarn kl. 03.30.
3 mars 1952 brand i mellanbotten i bostadshus hos Bror Nelson, Pilsmåla.
22 april 1952 utryckning till Mortorp där en personbil hade voltat och fattat eld. Inga svåra skador.
25 mars 1953 svårartad skogsbrand i Runtorp där släckningsarbetet pågick i 15 timmar.
26 mars 1953 gräs och skogsbrand på stockkärret hos Israelsson i Tokabo.
22 maj 1953, åskan antänder ladugården och ladan hos Felix Johansson i Runtorp.
5 december 1954, brand i lagerlokal hos handlare Olle Hallberg, Långaström.
15 maj 1955, brand i yttertak och vind hos Åke Olsson i Tvärskog.
8 september 1955, brand i brygghus hos Herman Petersson, Mortorp.
9 mars 1956, brand i flygelbyggnad hos Bengt Nilsson i Fröstorp.
17 juli 1958, markbrand vid kolugnarna i Igersdela.
3 december 1958, brand i bostadshus hos Ellen Johansson i Igersdela.
15 september 1959, flygplan som hade larmat om gräsbrand i en åkerbacke vid Västrabo i Mortorp.
Lennart Johansson
Uppgifter som kommit fram vid senare efterforskning.
Det hela förefaller har börjat som en förening där kantor Viktor Hörnell varit initiativtagare. Det kan också ha kommit påbud från högre ort. Den 15 maj 1941 beställer luftskyddsinspektionen från AB Åsbrink & C:o Malmö 1 st. motorspruta typ Goliat med transportkärra som utkvitteras av V. Hörnell. Samtidigt rekvirerades från Statens Reservförrådsnämnd 400 meter brandslang, 2 st. stålrör, 1 st. grenrör, 5 st. slangrullar samt 16 st. slangbindor. Den 30 juni samma år levererar Valfrid Friberg 50 liter bensin till ett pris av 48 kr.
Den 25 juli 1942 annonseras i Barometern: Personer med intr. för bild. av friv. brandkår. (Kostn. 5.61)
Den 9 maj 1943 skrivs kontrakt med Karl Andersson, Mortorp om uppförande av brandstationen i Tvärskog till en kostnad av 6400: – kr.
Den 15 juli 1944 förordnar länsstyrelsen Ragnar Olsson till
brandchef i Mortorps kommun intill utgången av år 1949. Den 4 november samma år finns en förteckningöver brandkårens personal enligt följande:
Brandchef Ragnar Olsson
Förste v.brandchef. Torvald Svensson.
Andre v.brandchef Nils Friberg
Brandmän:
Harry Johansson Bengt Gustafsson Karl Nilsson
Stig Karlsson Harald Söderqvist Tage Andersson
Arne Franzén Göte Nilsson Olle Pettersson
Wille Pettersson Nils Nilsson Nils Gustafsson.
Den 7 mars 1946 inköps en motorspruta API-99 för en kostnad av 3630 kr. Till detta utgår ett stadsbidrag på 335 kr.
År 1950 inköper Mortorps kommun rockar, hjälmar, stövlar samt brandbyxor till brandstyrkan samt en tyfon (larmapparat) till brandstationen.
Den 1 januari 1952 bildas Mortorps storkommun av socknarna Karlslunda, Mortorp och Oskar. Samtidigt omorganiseras brandväsendet så att Karlslunda skall ha en brandstyrka under ledning av brandchefen och Tvärskog en brandstyrka ledd av vice brandchefen. Vice brandchefen i kommunen, tillika kårchef i Tvärskog, blev Lennart Johansson, vice kårchef blev Lage Svensson och Gustaf Svensson. Övrig personal var:
Nils Gustafsson o Göte Svensson (motorsprutskötare), Harry Johansson (chaufför), Sigurd Fridolfsson, Bertil Svensson, Nils Nilsson, Arne Danielsson, Arne Franzén, Willy Nilsson, Tage Larsson och Tage Andersson.
Källa: Lennart Johansson
På det dokument från vilket denna text är avskriven fanns också ditskrivet med blyerts ”FÖRSLAG”. Dokumentet var inte undertecknat. Kom dessa stadgar att gälla?
STADGAR
För Tvärskogs Brandskyddsförening utan personlig ansvarighet
§1
Tvärskogs Brandskyddsförening u.p.a. har till ändamål att anskaffa nödig eldsläckningsmaterial för Tvärskogs Frivilliga
Brandkår i avsikt att därigenom åstadkomma nedsättning av brandstodsavgifter för föreningens medlemmar.
§2
Föreningens styrelse skall hava sitt säte i Tvärskog.
§3
Medlem i föreningen är varje person, som i och för inträde tecknat sig å därför utlagd lista. Medlem till föreningen betalar
i inträdesavgift 1 krona.
§4
För föreningens förbindelser svarar endast föreningens tillgångar och förfallna, icke inbetalda avgifter. Årligen uppkommande
vinst avsättes till reservfond.
§5
Föreningens angelägenheter handhavas av styrelsen, bestående av fem ledamöter, samt fem suppleanter för dessa, och äger
denna att inom sig fördela göromålen. Styrelsens ledamöter och suppleanter väljas å ordinarie sammanträde för en tid av 1
år.
§6
Revision av räkenskaperna, som avslutas för kalenderår, skall årligen vara slutförd före den 1 febr. varje år, och skall ordinarie
sammanträde med föreningen hållas före utgången av mars månad årligen, varvid skall förekomma:
1/ Styrelsens berättelse.
2/ Revisionsberättelse och beslut om ansvarsfrihet.
3/ Val av styrelse och suppleanter.
4/ Val av två revisirer och två suppleanter för dessa.
5/ Val av två personer att jämte ordföranden justera dagens protokoll.
6/ Behandling av frågor, som väckts av styrelsen eller till styrelsen inlämnats minst 14 dagar före årsmötet.
§7
Extra sammanträde hålles, när styrelsen därtill finner anledning, eller när minst 1/10 del av föreningens medlemmar därom
hos styrelsen skriftligen anhålla.
§8
Föreningens firma tecknas av ordföranden eller kassören var för sig.
§9
Kallelse till sammanträde, innehållande uppgift om förekommande ärenden, kungöres genom anslag senast 8 dagar före
dess hållande. På samma sätt delgives övriga meddelanden.
§10
Eventuella förändringar av stadgar skola beslutas å tvenne sammanträden, därav minst ett ordinarie,
varvid 2/3 majoritet av de närvarande erfordras för beslut, där icke föreningslagen annorlunda föreskrives.
§11
I alla avseenden, om vilka dessa stadgar icke innehålla föreskrift, gäller, vad i lagen om registrerade föreningar för ekonomisk
verksamhet finnes stadgat.
————————–
Att förestående stadgar äro de, som vid sammanträde med medlemmarna i Tvärskogs Brandskyddsförening u.p.a.
den 1941 antagits, betyga undertecknade, föreningens styrelse.
———————-
Ordförande
———————— ————————-
———————– ————————-
Egenhändiga namnteckningar bevittnas:
———————– ————————-
Spruthuset
Innan brandkåren bildades hade på privat initiativ ett brandhus byggts och inretts med spruta och diverse verktyg. Året verkar varit 1921. Huset placerades bredvid mejeriet och var centralt beläget i Tvärskog. Jag minns att huset fortfarande stod kvar på sin plats i början av 1950-talet. Då köpte
skomakare Erik Johansson det. Erik flyttade det med hjälp av en vagn han lånat från sågen ner till sin tomt där han även hade flera bisamhällen. Huset blev nu i stället ett redskapshus för biodling. Bl.a. hade Erik en bislunga där inne. Idag står huset kvar på samma plats där Erik placerade det. Nu är ägaren Hans Lenander. I huset finns fortfarande nerskrivet med blyerts på ett ark fördelningen av insatsen mellan de olika ägarna.
Björn Jaensson
Bilden är tagen omkring 1930. Till höger är spruthuset och i bakgrunden
syns Klas Nilssons magasin, som flyttades på 1960-talet ner till Råsbäck.
Till vänster syns staketet till dåvarande mejeriet.
I dag är busshållplatsen när man åker till Kalmar, ungefär till
höger utanför bilden.
Pojken på bilden är mejeristens son Hans Gustafsson.
Bilden utlånad av Hans Gustafsson, Sköndal

Spruthuset där det står idag hos Hans Lenander.
Foto: Björn Jaensson

Förteckning å kostnad för spruthus, assistansspruta
och 10 vattenspann tillsammans kronor 848,00.
1922
Förteckning över delägare och hur mycket dem har
betalat var och en.
A.W. Nilsson Tvärskog 282,75
Tvärskogs Träindustri – ” – 153,15
J.U. Johansson – ” – 123,50
Torsten Johansson – ” – 115,70
Tvärskogs Mejeriförening – ” – 94,25
P.W. Berglund – ” – 46,15
Carl E. Lindåborg – ” – 32,50
848,00
Tvärskog den 10 oktober 1922
A.W. Nilsson